Banka Engleske: Spremili smo 250 mlrd.£

Banka Engleske je "spremna da obezbedi" više od 250 milijardi funti pomoći za nesmetano funkcioniranje tržišta nakon što je nacija glasala za Bregzit.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

10:47

Banka Engleske: Spremili smo 250 mlrd.£
Foto: Thinkstock

"U cilju odbrane i podrške funkcionisanju tržišta, Banka Engleske je spremna da obezbedi više od 250 milijardi funti (326 milijardi evra) dodatnih sredstava kroz svoje uobičajene instrumente", izjavio je guverner britanske centralne banke, Mark Karni, prenosi agencija Frans pres.

"Banka Engleske takođe može da obezbedi znatna likvidna sredstva u stranoj valuti, ako bude potrebno", dodao je on.

Karni je kazao da je bilo neizbežno da bude perioda neizvesnosti nakon odluke Britanaca da napuste EU, ali i dodao da neće biti momentalnih promena u odnosu Britanije i EU.

“Trebaće vremena da Ujedinjeno Kraljevstvo uspostavi nove odnose sa ostatkom sveta. Tako da je određena volatilnost tržišta I ekonomisje očekivana, ali mi smo za to zaista spremni”, istakao je Karni.

Banka Engleske neće oklevati da primeni i dodatne mere koje budu potrebne da bi se reagovalo na tržišne nestabilnosti, dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: