Tržišta kao da već znaju šta će biti sutra

Vodeća evropska tržišta akcija ojačala su na početku trgovanja, uoči istorijskog britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

11:06

Tržišta kao da već znaju šta će biti sutra
Foto: Thinkstock

Glavni indeks Londonske berze FTSE 100 porastao je gotovo 0,5 odsto, na 6.255,88 poena u odnosu na sinoćni nivo na zatvaranju, izveštava agencija AFP.

Frankfurtski DAX 30 popeo se 0,7 odsto, na 10.084,74 boda, a Pariski KAK 40 je takodje u dobitku za 0,7 procenata, na 4.398,40.

Regionalna tržišta akcija su takođe napredovala juče, usled očekivanja trgovaca da će Britanija glasati za ostanak u EU, uprkos anketama koje predviđaju tesan rezultat između opcija "izlazak" i "ostanak".

"Dok istraživanja javnog mnjenja i dalje pokazuju mešovite rezultate u pogledu ishoda referenduma u Velikoj Britaniji, izgleda da tržišta kapitala 'plove mirnim vodama' pred sutrašnje glasanje, i blaženo ulazimo u završni dan kampanje", rekao je analitičar kompanije CMC Markets, Majkl Hjuson.

"Budući da se tokom dana očekuje više istraživanja javnog mnjenja, možemo očekivati dalje volatilnosti u dnevnom trgovanju, pošto podaci iz kladionica nastavljaju da odstupaju od javnog mnjenja", naveo je on, dodajući da će se vrlo brzo znati da li je optimizam tržišta na štetu "mrtve trke" iz anketa bio opravdana, ili je bio "akt bezumlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: