Od poreza više niko neće moći da pobegne

Evropska unija je usvojila nove regulative s ciljem borbe protiv izbegavanja poreza.

Svet

Izvor: Capital.ba

Utorak, 21.06.2016.

15:37

Od poreza više niko neće moći da pobegne
Foto: Thinkstock

“Današnji sporazum zadaje težak udarac onima koji su uključeni u korporativno izbegavanje poreza”, rekao je evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi.

“Predugo su određene kompanije mogle da koriste neusklađenost poreskih sistema između članica čime su izbegli plaćanje poreza u od nekoliko milijardi evra“, dodao je on.

U izveštaju iznesenom pred Evropski parlament navodi se da su, prema pretpostavkama, slična poreska izbegavanja članice EU koštale 70 milijardi evra godišnje.

Među usvojenim regulativama su i nova ovlašćenja za oporezivanje profita koje korporacije, čije je sedište u EU, prebacuju u države sa manjim ili bez poreskih stopa, a u kojima nemaju poslovnih aktivnosti.

Sa regulativama su se prošle sedmice saglasili ministri finansija EU.

Belgija i Češka su zatražile privremenu suspenziju sporazuma, ali su povukle svoja protivljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: