"Kupujemo 100 boinga, odobrile i SAD"

Iranska nacionalna avio-kompanija "Iran er" potvrdila je da je postigla dogovor sa američkim Boingom o kupovini aviona tipa 737 i 777.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 21.06.2016.

12:57

Foto: Thinkstock

To je prvi takav ugovor od istorijskog nuklearnog sporazuma postignutog prošle godine.

Iranska agencija za civilno vazduhoplovstvo je saopštila u nedelju da je postigla dogovor s Boingom o kupovini 100 aviona za nekoliko iranskih avio-kompanija radi obnavljanja zastarele flote, prenosi agencija Frans pres.

Ovaj dogovor do sada je čekao na "zeleno svetlo" američke vlade, koja još primenjuje niz sankcija prema Teheranu uprkos prošlogodišnjem postizanju ključnog nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila.

Iranski ministar saobraćaja Abas Ahundi izjavio je da bi ugovor Teherana i Boinga mogao da bude vredan 25 milijardi dolara.

Američka kompanija potvrdila je da je potpisala ugovor s prevoznikom Iran er kojim se "izražava namera avio-kompanije" da kupi avion.

U saopštenju agenciji AP navodi se da je ugovor potpisan "uz odobrenje američke vlade, pošto je utvrđeno da je Iran ispunio svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma postignutog prošlog leta".

"Boing će nastaviti da prati vladu SAD u vezi sa saradnjom s iranskim avio-kompanijama i svi ugovori s njima zavisiće od odobrenja američkih vlasti", navodi se u saopštenju, bez drugih detalja o prodaji. Iranske avio-kompanije imaju oko 60 aviona boing u upotrebi, ali većina njih je kupljena pre Islamske revolucije 1979. godine. Servisiranje aviona i nabavka rezervnih delova bila je gotovo nemoguća za vreme sankcija koje je svetska zajednica uvela Teheranu zbog nuklearnog programa.

Islamska Republika je, od stupanja na snagu nuklearnog sporazuma, poručila oko 200 aviona od drugih zapadnih proizvođača, a najveći ugovor je postignut u januaru kada je Iran potpisao memorandum o razumevanju sa evropskim Erbasom o kupovini 118 aviona.

Iranska agencija za civilno vazduhoplovstvo je saopštila da joj je potrebno između 400 i 500 aviona u narednoj deceniji za modernizovanje flote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: