Nemci brinu: Bregzit bi nam oborio BDP

Istupanje Britanije iz EU će verovatno dovesti do viših izvoznih carina, pada nemačkog izvoza i obaranja rasta najveće evropske ekonomije za pola procenta.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.06.2016.

13:56

Nemci brinu: Bregzit bi nam oborio BDP
Foto: Tanjug

To je saopštio nemački ekonomski institut DIW.

"Ekonomski rast u Nemačkoj će verovatno biti relativno snažan u ovoj i narednoj godini, pod uslovom da se izbegne Bregzit", izjavio je direktor DIW-a, Marsel Fračer, a prenosi agencija Rojters.

Bregzit bi, kako je naveo, mogao umanjiti rast BDP-a Nemačke za 0,5 procentnih poena u narednoj godini zbog manjeg izvoza.

Uprkos tome, institut je blago povisio procenu privrednog rasta Nemačke za ovu godinu, na 1,7 odsto, usled iznenađujuće snažnog povećanja industrijske proizvodnje sa početka godine.

Za 2017. godinu, DIW očekuje usporavanje rasta nemačke privrede, na 1,4 odsto, delom zbog toga što će više državnih praznika pasti u radne dane.

Istovremeno, analiza DZ Banke je pokazala da bi izlazak Britanije iz EU mogao koštati Nemačku do 45 milijardi evra do kraja 2017. godine, pošto bi izvoz najveće evropske ekonomije bio teško pogođen, u uslovima ionako slabe tražnje u zemljama u razvoju, poput Kine.

U 2015. godini, nemačke kompanije su izvezle robu vrednu 89 milijardi evra u Britaniju, što je čini trećom najvažnijom izvoznom destinacijom za Nemačku. Istovremeno, nemačka je uvezla robu iz Britanije vrednu 38 milijardi evra.

Uz ukupnu trgovinsku razmenu od 127,5 milijardi evra, Britanija je peti najveći trgovinski partner Nemačke posle SAD, Francuske, Holandije i Kine. Za Britaniju, Nemačka je najvažniji trgovinski partner, ispred SAD.

Britanci će se 23. juna (narednog četvrtka) izjasniti na referendumu da li žele da ostanu ili izađu iz sastava EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: