Da li to nafta nezaustavljivo raste?

Cene nafte su povećale dobitke u današnjem trgovanju u Aziji dostižući najviši nivo u svom višemesečnom usponu, nakon novog pada američkih zaliha.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2016.

11:01

Da li to nafta nezaustavljivo raste?
Foto: Thinkstock

Izgleda i da će se prekid proizvodnje u ključnom afričkom proizvođaču "crnog zlata", Nigeriji, produžiti.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u julu porasla je za 32 centa (0,62 odsto) na 51,55 dolara za barel, što je najviši nivo od jula prošle godine, a severnomorska sirova nafta "brent" je ojačala za 22 centa (0,42 odsto) na 52,73 dolara - nivo koji je poslednji pout zabeležen prošlog oktobra, prenosi agencija AFP.

Cena WTI sirove nafte je i prethodni dan porasla na nivou iznad 50 dolara prvi put u osam meseci, što je rezultiralo podizanjem optimizma na energetskom tržištu.

Cene ovog energenta su se gotovo udvostručile nakon pada na gotovo 13-godišnji minimun na početku ove godine, pošto se globalna prezasićenost ponude smanjila uglavnom zahvaljujući slabljenju dolara, znacima oporavka svetske ekonomije i padu proizvodnje u Nigeriji i Kanadi.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je juče da su komercijalne zalihe nafte u SAD pale znatno više nego što se očekivalo u nedelji do 3. juna, što je signal rasta tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač ove sirovine.

"Zalihe padaju već tri uzastopne sedmice, što pokazuje da odnos između ponude i tražnje naginje ka uravnoteženju", ocenjuje analitičarka u kompaniji CMC Markets, Margaret Jang, u tržišnom komentaru.

Očekivanja da Federalne rezerve neće podići kamatne stope bar do septembra izvršila su deprecijacioni pritisak na dolar, što je pojeftinilo naftu kupcima koji koriste druge valute.

Šanse za skorije povećanje proizvodnje nafte u Kanadi su slabe, pošto je požar u severnoj pokrajini Alberta, najvećem naftnom regionu u toj zemlji, uticao na to da najmanje dve kompanije isključe proizvodne pogone. Kanada je najveći američki dobavljač nafte.

Pored toga, u Nigeriji, koja je član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), pobunjenici su odbacili ponudu vlade za primirje, što pojačava strahovanja da će nastaviti sa napadima na postrojenja, zbog kojih je proizvodnja sirove nafte u toj zemlji već prepolovljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: