"Nema nagodbe sa Guglom, nismo mi Britanci"

Francuska će istrajati u nameri da osigura da multinacionalne kompanije, koje posluju na njenom tlu, plaćaju poreze, kaže ministar finansija Mišel Sapen.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.06.2016.

10:35

(Foto: Getty images)

Nakon što su francuski istražitelji pretresli sedišta kompanija "Gugl" i "Mekdonalds" u toj zemlji, Sapen je najavio da bi "moglo biti još takvih slučajeva".

"Ići ćemo do kraja", poručio je on u intervjuu za Rojters i još tri evropska lista dodajući da neće biti pregovaranja sa "Guglom" kako bi se postigao dogovor o zaostalim porezima kao što je to, kako je podsetio, uradila Velika Britanija u januaru ove godine.

On je rekao da su pretresi, koji su ranije ovog meseca izvršeni u kancelarijama "Gugla" i "Mekdonaldsa", sprovedeni na osnovu rada poreske uprave, koji je trajao od tri do četiri godine.

Sapen je istakao da ne može da govori o kojoj količini novca je reč zbog poverljivosti u vezi sa poreskim pitanjima.

Neimenovani izvori iz francuskog Ministarstva finansija, međutim, rekli su u februaru da francuska poreska uprava istražuje 1,6 milijarde evra neplaćenih poreza iz "Gugla".

Nekoliko desetina francuskih istražitelja pretreslo je sedišta kompanije "Gugl" u Parizu prošle nedelje, što je dovelo do pokretanja istrage o utaji poreza.

Istim povodom pretražili su 18. maja sedište kompanije "Mekdonalds" u Francuskoj.

"Gugl", "Mekdonalds" i druge multinacionalne kompanije, među kojima je i "Starbaks", pod sve većim su pritiskom zvaničnika i javnog mnjenja u Evropi koji su, navodi britanska agencija, "besni" zbog načina na koji kompanije šire svoje poslovanje po svetu kako bi umanjile plaćanje poreza.

"Gugl" je saopštio da se u potpunosti pridžava francuskog zakona dok je "Mekdonalds" odbio da bilo šta komentariše tim povodom.

"Gugl" je u januaru pristao da plati 190 miliona dolara za neplaćene poreze Velikoj Britaniji što su opozicioni poslanici ocenili kao prenisku sumu.

Ta kompanija, koja je sada deo "Alfabet Inka", plaća minimalan porez u većini evropskih zemalja jer skoro svu prodaju prijavljuje u Irskoj.

Policijska racija prošle nedelje sprovedena je u okviru zasebne pravosudne istrage o teškoj poreskoj prevari i organizovanom pranju prihoda od utaje poreza.

Ukoliko se dokaže da je "Gugl" kriv za utaju poreza, moraće da plati kaznu od 10 miliona evra ili polovinu vrednosti od sume za koju se sumnja da je utajio.

Preliminarna istraga o "Mekdonaldsu" otvorena je ranije ove godine nakon što je bivši istražni sudija i političar Eva Zzoli podnela tužbu u ime odbora radnika, rekao je neimenovani pravosudni izvor.

Jedan francuski ekonomski magazin prošlog meseca je naveo da su zvaničnici poslali "Mekdonaldsu" u Francuskoj račun u vrednosti od 300 miliona evra zbog neplaćenih poreza na zaradu za koju se veruje da je proneverena preko Luksemburga i Švajcarske.

Francuski zvaničnici poručili su ove nedelje da je 2015. godine prikupljeno 3,3 milijarde evra na ime neplaćenih poreza i kazni od samo pet multinacionalnih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: