Banka prodaje udeo u Alibabi da bi vratila dug

Japanska SoftBanka prodaće vlasnički udeo u Alibabi, kineskom onlajn gigantu, u vrednosti od najmanje 7,9 milijardi dolara, pošto mora da otplati duga.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2016.

13:57

Banka prodaje udeo u Alibabi da bi vratila dug
(Foto: Beta/AP)

Banka, pod vođstvom kontroverznog milijardera Masajošija Sina, prvi put je 2000-te godine investirala u Alibabu, koji je kasnije izrastao u najveću svetsku platformu za elektronsko trgovanje na malo, izveštava agencija "Blumberg njuz".

U posljednjih nekoliko godina, SoftBanka je pokrenula niz akvizicija u velikom broju firmi, uključujući i kupovinu američkog telekomunikacionog operatera Sprint za 16 milijardi dolara.

Međutim, agresivna aktivnost preuzimanja firmi pritisla je finansije SoftBanke. Njen ukupni dug dostigao je enormnih 11,92 biliona jena (106 milijardi dolara) na kraju marta, gotovo trostruko više nego pre samo tri godine, navodi "Blumberg njuz".

Kompanija je takođe najavila ranije ove godine da će otkupiti više od 14 odsto vlastitih akcija po ceni od oko 500 milijardi jena.

SoftBanka, najveći Alibabin akcionar, saopštila je danas da je "odobrila seriju transakcija za povećanje kapitala, uključujući monetizaciju dela akcija u Alibabi". Ocenjujući da je ovo njeno ulaganje bilo "fenomenalno uspešno", banka je navela da će dve kompanije nastaviti zajednički rad.

Prodaja će smanjiti sadašnji vlasnički udeo SoftBanke od 32,2 odsto u Alibabi na oko 28 procenata, precizira se u saopštenju i dodaje da će prihod biti namenjen otplati duga.

Potez SoftBanke je neočekivan, jer je Sin, jedan od najbogatijih ljudi Japana, do sada bio "hladan" prema ideji o prodaji udela u Alibabi, kažu analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: