Previše im prinčeva i princeza na državnim jaslama

Danski političari najaviljuju uvođenje ograničenja broja kraljevskih potomaka koji ostvaruju pravo na državnu platu, saopštili su zvaničnici vladajuće stranke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

18:13

Previše im prinčeva i princeza na državnim jaslama
(Foto: Thinkstock.com)

"Prostom matematikom, za samo par generacija imaćemo stotine prinčeva i princeza sa velikom državnom platom. Neophodna je neka vrsta ograničenja", rekao je portparol vladajuće stranke Jakob Eleman Jensen.

Vodeći političari Kraljevine Danske su se složili da je neophodno ograničiti broj kraljičinih unuka koji ostvaruju pravo na državnu platu, piše Independent.

Kraljica Margareta II ima osam unuka koji ostvaruju prava na plate i stipendije, a isto pravo će imati i njihovi potomci.

Portparol Liberalnog saveza Danske Olek Birn Olesen predlaže da se sistem vrati na stara pravila po kojima samo prvenac, u ovom slučaju prestolonaslednik Frederik, ima pravo na finansiranje iz državne kase, prenosi danska štampa.

Članovi Danskog parlamenta pozvali su prestolonaslednika Frederika , da podeli svoju platu sa svojom decom umesto da im država plaća stipendije, prenose danski međi.

Političari su se složili da je neophodno tražiti od kraljevske porodice da sami izaberu koji potomak je podoban za finasiranje.

"Finansiranje od strane države treba da dobije samo jedno dete, koje je izabrano i za naslednika prestola", smatraju političari.

Portparoli kraljevse porodioce su odbili da komentarišu koje unuče se izjasnilo da želi da ostvari pravo na državnu platu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: