Prevarantima otišlo oko 1 mlrd $ iz fondova EU

Gotovo milijardu dolara sredstava iz fondova EU, ili 888 miliona evra, otišlo je prošle godine u ruke podnosilaca lažnih zahteva.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

16:36

Prevarantima otišlo oko 1 mlrd $ iz fondova EU
(Foto: Thinkstock.com)

Pri tome je najviše sumnjivih zahteva za isplate bilo u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, saopštili su danas istražitelji EU.

Prema godišnjem izveštaju Evropske kancelarije za suzbijanje prevara (OLAF), oko 888 miliona evra je 2015. godine isplaćeno podnosiocima lažnih zahteva, što je nešto manje u odnosu na 901 milion evra iz prethodne godine, prenosi agencija Rojters.

Taj iznos čini oko 0,6 odsto budžeta za subvencije poljoprivrednicima i siromašnim regionima.

Među 1.400 registrovanih neosnovanih zahteva je i zahtev za dobijanje 1,3 miliona evra za modernizaciju hladnjače za povrće u Bugarskoj. Kada su istražitelji razmotrili taj slučaj, utvrdili su da je dobavljač opreme i vlasnik fabrike jedna te ista osoba koja je veštački podigla cenu projekta.

U jednoj drugoj vrsti prevare, uvoznici kineskih solarnih panela prevarili su evropske vlasti u oblasti kaznenih uvoznih carina, jer su koristili lažne dokumente u kojima su promenili njihovo poreklo.

Prošle godine je sudskim putem vraćeno 187 miliona evra u Brisel, što je za deset odsto manje nego u 2014. godini, navodi agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: