Potrošnja ostala mlaka, Abe još razmišlja

Japanska industrijska proizvodnja blago je porasla u aprilu, uprkos zatvaranju fabrika koje su izazvala dva pogubna zemljotresa u oblasti Kjušu na jugu zemlje.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2016.

09:46

Potrošnja ostala mlaka, Abe još razmišlja
Foto: Thinkstock

Zvanični podaci pokazuju da je potrošnja domaćinstava ostala mlaka, pošto premijer Šinzo Abe još razmišlja da li da odloži podizanje poreza na promet zbog strahovanja da bi to moglo da naškodi krhkoj ekonomiji, prenosi agencija AFP.

Prema statističkim pokazateljima, japanska industrijska proizvodnja je porasla u aprilu za 0,3 odsto u odnosu na mesec ranije, nadmašivši tržišne prognoze koje su predviđale pad od 1,5 odsto.

Odvojeni podaci, takođe objavljeni danas, pokazali su da je potrošnja domaćinstava pala za 0,4 procenta u aprilu, iako je to manji pad nego prethodnog meseca.

Tržište rada je ostalo stabilno, sa stopom nezaposlenosti od 3,2 odsto.

Ove cifre dolaze samo nekoliko dana posle samita Grupe 7 najrazvijenijih zemalja sveta, čiji je domaćin bio Japan, a na kom je premijer Abe upozorio da se svetska privreda suočava s rizikom krize poput one koju je izazvao bankrot kompanije "Leman Braders" 2008. godine.

Podaci o inflaciji, objavljeni prošle nedelje, pokazali su pad potrošačkih cena drugi mesec zaredom, što je poslednji u nizu udaraca uzdrmanom Abevom planu privrednog rasta, pod nazivom "Abenomiks".

Abe navodno namerava da odgloži podizanje poreza na promet sa osam na 10 odsto sve do oktobra 2019. godine, umesto uvodjenja nove stope u aprilu iduće godine kako je planirano.

Očekuje se zvanično saopštenje japanskog premijera sutra.

Podizanje poreza na promet se smatra ključnom merom koja treba da pomogne otplatu japanskog ogromnog duga, jednog od najvećih medju bogatim zemljama.

Povećanje poreza na potrošnju 2014. godine, prvo u Japanu od kasnih devedesetih, gurnulo je svetsku privredu broj tri u recesiju, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: