Dogovor na pomolu - Poljaci traže naftu u Iranu

Poljski zvaničnici pregovaraju sa Iranom o saradnji u naftnom i gasnom sektoru, što bi poljskoj industriji moglo doneti ugovore o istraživanju i proizvodnji.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2016.

08:27

Dogovor na pomolu - Poljaci traže naftu u Iranu
Foto: Thinkstock

"Radujemo se saradnji sa Iranom kada je reč o poljskoj gasnoj kompaniji PGNiG i našim naftnim kompanijama. Pregovaramo o konkretnim ugovorima koji se tiču istraživanja i proizvodnje, ali i o trgovinskim ugovorima",, izjavio je zamenik poljskog ministra energetike Mihal Kurtika na Poljsko-iranskom ekonomskom forumu u Varšavi, prenosi Rojters.

Iranski ministar inostranih poslova DŽavad Zarif je u poseti Poljskoj, što je, kako ocenjuje agencija AFP, prvi korak Irana u nastojanju da pokrene poslovne odnose sa Zapadom od ukidanja sankcija toj zemlji u januaru ove godine.

"Uveren sam da će se ostvariti želja našeg ambasadora u Varšavi o realizovanju godišnje bilateralne trgovine u vrednosti od milijardu dolara", izjavio je Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom Vitoldom Vaščikovskim.

Vrednost godišnje trgovinske razmene između Poljske i Irana iznosila je 70 miliona dolara (62 miliona evra) u proteklim godinama usled međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Sankcije Iranu su ukinute u januaru ove godine, a Teheran je otada pokrenuo kampanju za unapređenje trgovinskih odnosa, što su 20. maja podržale vodeće zapadne sile.

"Oduvek smo osećali da je Iran deo rešenja, a ne deo problema. Posle višegodišnje marginalizacije, Iran se vraća na međunarodnu scenu kao važan partner, važan igrač koji će pozitivno uticati na globalna rešenja", izjavio je Vaščikovsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: