"Podrška sporazuma sa SAD, veslamo u istom smeru"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker će zatražiti od lidera Evropske unije na samitu u junu da podrže sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.05.2016.

16:42

Foto: Tanjug/AP

Junker će pozvati na potršku zbog rastućeg skepticizma među zemljama 28-članog bloka.

Evropska komisija, koja pregovara u ime EU, i administracija američkog predsednika Baraka Obame žele da zaključe pregovore do kraja ove godine, ali u javnoj raspravi u Evropi dominira ton protivljenja anti-globalističkih, ekoloških i potrošačkih udruženja, prenosi agencija Rojeters.

Kako navodi britanska agencija, Junker, koji je postavio trgovinski sporazum sa SAD kao prioritet, ogorčen je što neki od lidera EU, koji su inicijalno odobrili pregovore 2013. godine, sada postaju sve kritičniji prema pregovorima o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP).

"Ako smo preuzeli ove obaveze, moramo biti sigurni da svi veslamo u istom smeru", izjavio je portparol EK na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Junker smatra da je potrebno da čelnici EU zauzmu stav o tome šta žele od pregovora o TTIP i tražiće na samitu 28-29. juna da ponovo potvrde mandat Komisije. To nije prvi put da Junker traži podršku za pregovore, dodaje Rojters.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel kritikovao je kancelarku Angelu Merkel u novinskom intervjuu objavljenom u nedelju, zbog njene izjave da je trgovinski sporazum moguć ove godine, i doveo u pitanje to da li je vredno nastaviti pregovore s Vašingtonom.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je prošle nedelje da ne može biti nikakvog sporazuma osim ako se ne ispune svi uslovi EU, istovremeno pozivajući Vašington da ponudi više.

Portparol EK je rekao da razgovori napreduju i da ulaze u ključnu fazu. Dve strane nastoje da dodju do usaglašenog teksta sporazuma po najvećem mogućem broju pitanja do kraja jula, ostavljajući najteže tačke za poslednje mesece 2016.

Osećaj hitnosti za postizanje sporazuma pre odlaska Obame sa dužnosti u januaru, raste na obe strane Atlantika zbog zabrinutosti da njegov naslednik možda neće biti tako predan ideji o slobodnoj trgovini.

Istraživanje javnog mnjenja objavljeno prošlog meseca pokazuje osipanje javne podršku TTIP-u i u najvećoj ekonomiji EU, Nemačkoj, i u SAD-u, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: