Terorizam pa štrajkovi, turisti zaobilaze Pariz

Turistički sektor u Parizu, koji već pati zbog efekata prošlogodišnjih terorističkih napada, suočen je sa novim izazovima zbog talasa štrajkova i protesta.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.05.2016.

15:08

Terorizam pa štrajkovi, turisti zaobilaze Pariz
Foto: Tanjug

U prvom ovogodišnjem kvartalu, japanski turisti su realizovali za 56 odsto manje hotelskih rezervacija u odnosu na isti period lani, dok su rezervacije ruskih turista pale za 35 odsto, prema saopštenju Kancelarije za turizam grada Pariza, prenosi agencija Frans pres.

Kineski turisti su bili glavni pokretači prošlogodišnjeg rasta, budući da je rekordnih 1,2 miliona Kineza posetilo francusku prestonicu, ali je njihov broj takođe opao u prvom tromesečju za 13,9 odsto.

"Početkom 2016. godine su se još uvek osećale katastrofalne posledice napada iz 2015. godine", navodi se u saopštenju kancelarije.

Francuska je najposećenija turistička destinacija na svetu, ali su turisti i dalje uplašeni zbog napada u Parizu iz novembra prošle godine, kada je stradalo 130 ljudi, kao i oružanih napada na redakciju francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo" iz januara prošle godine, u kom je ubijeno 12 ljudi.

Iako se atmosfera u Francuskoj u proteklim mesecima vratila u normalu, izbijanje socijalnih nemira zbog kontroverznih reformi radnog zakonodavstva je ponovo podgrejalo sumnje kod turista, ocenjuje AFP, dodajući da su tri meseca studentskih i sindikalnih protesta prerasli u nasilne sukobe izmedju demonstranata i policije širom zemlje.

"Scene nalik gerilskim akcijama u sred Pariza, pojačavaju osećaj straha i nerazumevanja", navodi se u saopštenju kancelarije.

Sindikati su zapretili i da će poremetiti saobraćaj za više miliona posetilaca Evropskog fudbalskog prvenstva koje 10. juna počinje širom Francuske.

"Još uvek ima vremena da spasimo turističku sezonu tako što ćemo okončati ove blokade", izjavio je direktor pariske kancelarije za turizam Frederik Valjtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: