Fed i USD podrivaju cenu, neće skoro preko 50

Nafta je ponovo potonula posle nagoveštaja šefice američkih Federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.05.2016.

09:12

Fed i USD podrivaju cenu, neće skoro preko 50
Foto: Thinkstock

Predsednica Feda, DŽenet Jelen, izjavila je u petak da se američka ekonomija oporavlja dovoljno da podrži podizanje kamata "verovatno narednih meseci", ostavivši mogućnost da se to dogodi u junu ili julu, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je opet ojačao u odnosu na korpu vodećih valuta, dok tržišta "vare" vesti iz Feda. Jači dolar čini cene sirovina izražene u "zelenoj novčanici" skupljim za korisnike slabijih valuta, što podriva tražnju i pogađa cene.

U Kanadi, kompanija Sankor Enerdži Inc je pokrenula proizvodnju nafte, koja je bila zaustavljena zbog požara. Požar je prisilio na evakuaciju stanovništva u kanadskom regionu naftnog peska Alberta i zaustavio proizvodnju više od 1,0 miliona barela dnevno.

Severnomorska nafta "brent" za isporuke u julu danas je oslabila za 11 centi na 49,21 dolar, dok je američka "laka" nafta WTI, takodje za juli, pala za jedan cent na 49,32 dolara za barel.

"Brent" je prošlog četvrtka probio psihološku granicu od 50 dolara za barel prvi put ove godine, usled poremećaja proizvodnje u Kanadi i Nigeriji, što je na kratko ublažilo zabrinutost zbog obilne globalne ponude.

Početkom 2016. godine, cene nafte su se stropoštale na oko 27 dolara sa visina od preko 100 dolara po barelu pre dve godine, uglavnom zbog uporne prezasićenosti ponude.

"Činjenica da cene nafte nisu ispod 49 dolara znači da mehanizam ponuda-tražnja još uvek postoji u terminskom trgovanju ovom sirovinom... Možda investitori postaju sve optimističniji u pogledu daljeg kretanja nafte", kaže za Frans pres analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou.

"Ali, budući da dolar toliko jača, pokušaji da cena nafte probije granicu od 50 dolara sada će biti još teži", smatra on.

Trgovci su sada usredsređeni na sastanak OPEK-a, 2. juna u Beču, gde se nadaju da može doći do dogovora o smanjenju proizvodnje.

Međutim, Iran je u januaru ove godine, po povratku na svetska tržišta nafte nakon ukidanja zapadnih sankcija vezanih za nuklearni program Teherana, saopštio da ne planira da se pridruži bilo kakvom dogovoru vodećih proizvodjača o zamrzavanju pumpanja.

Članice OPEK-a i drugi veliki proizvodjači nafte, poput Rusije, nisu uspeli prošlog meseca u Dohi da postignu dogovor o ograničavanju proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: