"Niste prilagođeni, morate da se menjate"

Francuska ekonomija se ne oporavlja dovoljno brzo kako bi značajnije smanjila nezaposlenost i oborila javni dug, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

08:56

Foto: Thinkstock

MMF je pozvao zvanični Pariz da produbi reforme na tržištu rada.

"Ekonomija Francuske se oporavlja, ali ne tempom koji će doneti potrebno smanjenje visoke stope nezaposlenosti i javnog duga", navodi se u izveštaju MMF-a, a prenosi agencija Frans pres.

Uprkos tome, Fond je blago povisio procenu rasta francuske ekonomije, predvidjajući rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od blizu 1,5 odsto u tekućoj godini i prosečnu stopu rasta od 1,75 odsto u narednih pet godina, javlja agencija Rojters.

MMF je prethodno prognozirao rast BDP-a Francuske od 1,1 odsto u ovoj i od 1,3 odsto za narednu godinu.

"Reforme francuskog predsednika Fransoa Olanda na tržištu rada, koje bi trebalo da olakšaju zapošljavanje i otpuštanje radnika, predstavljaju neophodan korak ka obaranju stope nezaposlenosti koja je blizu deset odsto", navodi se u izveštaju.

Francusko tržište rada, međutim, nije prilagođeno promenama u globalnoj ekonomiji, dodaje se u izveštaju MMF-a.

Istovremeno se ukazuje na problem rasprostranjenog korišćenja centralizovanih ugovora o radu, relativno visokih minimalnih plata i relativno lakog pristupa naknadama za nezaposlene, čime su, kako se navodi, najteže pogođeni mladi, pojedinci sa niskim kvalifikacijama i imigranti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: