Nemci još snažnije, svi zadovoljni i optimistični

Poslovno poverenje u Nemačkoj je poraslo u maju, jer su kompanije optimističnije u pogledu perspektiva najveće evropske ekonomije.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

14:21

Nemci još snažnije, svi zadovoljni i optimistični
Foto: Thinkstock

Indeks poslovnog poverenja, koji izračuna Ifo, porastao je u maju na 107,7 poena sa aprilskih 106,7 poena, dok su analitičari očekivali znatno skromniji rast indeksa u tekućem mesecu, saopštio je nemački ekonomski institut Ifo, prenosi agencija Frans pres.

"Nemačka ekonomija raste snažnijim tempom. Kompanije su zadovoljnije aktuelnom poslovnom situacijom, a takođe su optimističnije u pogledu perspektiva poslovanja za predstojeće mesece", izjavio je predsednik Ifo, Klemens Fuest.

Ifo indeks poslovne klime izračunava na osnovu procena kompanija o trenutnom poslovanju i prognozi za idućih šest meseci.

Istovremeno, anketa agencije za tržišna istraživanja GfK je pokazala da je i poverenje potrošača u Nemačkoj ponovo poraslo u maju, pošto domaćinstva smatraju da najveća evropska privreda ostaje na putu umerenog rasta u narednim mesecima

Što se tiče juna, GfK-ov vodeći indeks poverenja domaćinstava predviđa rast na 9,8 bodova sa 9,7 poena iz maja.

Iz GfK-a su poručili da ostaju pri prognozi o rastu lične potrošnje Nemaca za oko dva odsto u 2016. godini, posle povećanja od 1,9 procenata u prošloj godini.

Suprotno od potrosača, poverenje investitora u Nemačkoj u maju je neočekivano palo, jer je neizvesnost u vezi sa potencijalnim izlaskom Britanije iz Evropske unije bacila senku na ekonomske podatke, koji su inače bolji od očekivanih, pokazalo je juče objavljeno istraživanje instuta WEF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: