MMF odobrio Meksiku kredit od 88 mlrd $

Međunarodni monetarni fond odobrio je Meksiku novi fleksibilni kredit od 88 milijardi dolara da bi pomogao zemlji da se zaštiti od nestabilnosti ekonomije.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

13:52

MMF odobrio Meksiku kredit od 88 mlrd $
(Foto: Thinkstock.com)

Meksiko može da povuče novac u bilo kom trenutku. Ovakvu vrstu aranžmana Meksiko je imao na raspolaganju već pet puta od 2009. godine.

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Izvršnog odobra MMF-a Dejvid Litpon saopštio je u petak da je makroekonomska politika Meksika i dalje veoma jaka i da je ekonomija izdržala posledice svetske ekonomske krize prethodnih godina.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto izjavio je da bi kreditna linija mogla da bude iskorišćena u cilju zaštite zemlje od spoljne finansijske nestalnosti.

Prema proceni MMF-a iz aprila Meksiko će ove godin ostvariti ekonomski rast od 2,4 odsto, a sledeće godine 2,6 odsto.

Meksiko je bio prva zemlja kojoj je odobren fleksibilni kredit koji je MMF uveo 2009. godine, kako bi omogućio pristup novcu zemljama čije su ekonomije u razvoju, a pokazuju dobre privredne rezultate, jer postoji mogućnost da dospu u probleme zbog posledica svetske ekonomske i finansijske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: