Nemci će u penziju tek sa 73?

Nemački radnici bi u penziju mogli sa 73 godine, predviđa jedan od vodećih nacionalnih instituta za istraživanje.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

13:14

Nemci će u penziju tek sa 73?
(Foto: Thinkstock.com)

Prema aktuelnom zakonu Nemce očekuje postepeno povećanje životne dobi za odlazak u penziju koje do 2029. iznosi 67 godina, a trenutna dob u kojoj se radnici penzionišu iznosi oko 65 godina.

Međutim, po studiji koju je sproveo Institut za ekonomska istraživanja (IV) životna dob Nemaca za odlazak u penziju do 2041. mogla bi se produžiti na 73 godine života ukoliko doprinosi za penzije ostanu na sadašnjem nivou.

U izveštaju IV-a se pobijaju argumenti po kojima bi priliv izbeglica u Nemačku trebalo da spreči povećanje životne dobi za odlazak u penziju u toj najsnažnijoj evropskoj ekonomiji.

Trenutno u Nemačkoj na jednog penzionera dolaze 3 zaposlene osobe, no demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije u predstojećim godinama s obzirom na to da populacija stari.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble (73) već je pozvao da se životna dob za odlazak radnika u penziju u zemlji poveća na 70 godina, uz argument da bi se penzionisanje trebalo povezati sa produženjem životnog veka stanovnika Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: