Gde je tu Srbija? "TAP ne ugrožava ruski gasovod"

Implementacija projekta TAP za transport gasa iz Kaspijskog regiona i sa Bliskog istoka neće ugroziti ruski projekat za isporuke gasa do Grčke i Italije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

19:21

Gde je tu Srbija?
(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavio danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak u Atini.

"Mogu da kažem da je ovo relativno mala količina za Evropu. Što se tiče TAP-a, njegove količine nisu veće od deset milijardi kubnih metara gasa za sada, ali ni na duže staze do 2019. godine. Evropskom potrošaču je svakako potrebna veća količina gasa i diverzifikacija ruta", poručio je Novak, a prenosi ruska agencija Tas.

Gasovod za transport ruskog prirodnog gasa ispod Crnog mora do Grčke i Italije bi, prema njegovim rečima, mogao da prelazi preko teritorije Turske ili Bugarske.

"Očigledno je da se, imajući u vidu ugovore i potpisane memorandume o izgradnji i isporukama preko podvodnog dela gasovoda Posejdon, mogu razmatrati različite rute za isporuke gasa, među kojima su i opcije preko Turske ili Bugarske", izjavio je Novak.

Isporuke gasa preko Rumunije se, kako je dodao, ne razmatraju jer se ta država ne graniči sa Grčkom.

Evropska unija je 17. maja pokrenula izgradnju TAP-a, 800 kilometara dugačkog gasovoda koji će transportovati prirodni gas iz nalazišta Šah Deniz u Azerbejdžanu do Evrope.

TAP će se povezati sa Transanadolijskim gasovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici, a planirano je da ide od grčke granice preko Albanije do Italije ispod Jadranskog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: