Kinezi se ustremili na nemački biznis, Nemci brinu

Nemačka prati kineska ulaganja u zemlji i razmatraće svako preuzimanje na principu "od slučaja do slučaja" kako bi osigurala da ne dođe do gubitka tehnologija.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 27.05.2016.

16:17

Kinezi se ustremili na nemački biznis, Nemci brinu
(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavio jedan izvor iz vlade u Berlinu.

"Podržavamo ulaganja u Nemačku, ali moramo da budemo sigurni da ne bude odliva tehnologije", rekao je neimenovani izvor britanskoj agenciji.

"Aktivnost kineskih investitora se povećala i mi intenzivno pratimo razvoj tih kretanja", dodao je.

Sve veći broj kineskih preduzeća je zainteresovan za preuzimanje ključnih nemačkih industrijskih tehnologija, navodi Rojters.

Dodaje da je prošle nedelje kineska kompanija za proizvodnju aparata za domaćinstvo Midea Grupa ponudila pet milijardi dolara za nemačkog rivala Kuku, dok je u ponedeljak kineski investicioni fond Fudžijan Grand Čip postigao dogovor o kupovini nemačkog proizvođača poluprovodnika Aikstrona za 670 milona evra.

Prema izveštaju Menadžer Magazina, KemČajna se takođe "ustremila" na proizvođača karbonskih proizvoda iz Visbadena, kompaniju SGL Carbon, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: