"Štit poverljivosti" ne štiti dovoljno Evropljane

Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju da nastavi pregovore o trgovinskom sporazumu sa SAD, navodeći da taj dokument i dalje ima dosta nedostataka.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 27.05.2016.

15:16

(Foto: Thinkstock.com)

Poslanike Evropskog parlamenta najviše zabrinjava mogućnost da američke vlasti u određenim slučajevima prikupe veliki broj podataka, sudeći prema neobavezujućoj rezoluciji usvojenoj u Briselu.

Evropska komisija zaključila je u februaru sporazum sa Vašingtonom pod nazivom "Štit poverljivosti", umesto prethodnog sporazuma "Sigurna luka" , kojeg je Evropski sud poništio zbog nedovoljne garancije zaštite podataka o korisnicima iz zemalja EU.

Poništenje "Sigurne luke" dovelo je do pravne nesigurnosti hiljade multinacionalnih kompanija koje razmenjuju podatke o svojim evropskim klijentima putem interneta i obrađuju ih u komercijalne svrhe.

Evropski sud je u obrazloženju odluke naveo da taj sporazum ne štiti dovoljno podatke o evropskim kijentima prosleđene u SAD, pozivajući se na praksu američkih obaveštajnih službi da prate korisnike interneta.

Novi sporazum, zaključen u februaru, neće stupiti na snagu pre juna, pošto odluka Evropske komisije o "adekvatnosti" sporazuma, kojom potvrđuje da SAD nude dovoljnu zaštitu podataka, mora da bude ratifikovana u parlamentima država članica EU.

"Štit poverljivosti" predviđa uvođenje institucije posrednika ili ombudsmana iz Stejt departmenta, koji bi odlučivao o pritužbama evropskih građana na zloupotrebu njihovih podataka.

Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da institucija ombudmana, premda predstavlja pozitivan napredak, ipak nije dovoljno nezavisna i ne daje garancije kompetentnosti za obavljanje kontrole zaštite.

Nezavisne evropske organizacije za zaštitu ličnih podataka tražile su u aprilu od Evropske komisije da poboljša sporazum sa Vašingtonom, zapretivši da će razmotriti mogućnost podnošenja tužbi ako to ne bude učinjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: