Gorući problem - šta će svet s viškom čelika?

Pitanje viška čelika na tržištu se mora pod hitno rešiti, poručili su lideri G7, kritikujući istovremeno vlade koje doprinose prezasićenosti tržišta čelikom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

13:19

Gorući problem - šta će svet s viškom čelika?
(Foto: Thinkstock.com)

"Smatramo da globalni višak kapaciteta u industrijskim sektorima, naročito u sektoru čelika, predstavlja gorući strukturni izazov sa globalnim implikacijama", navodi se u deklaraciji objavljenoj po završetku zasedanja G7 u Japanu, prenosi agencija Frans pres.

Ovo pitanje, kako se dodaje, mora da bude pod hitno rešeno ukidanjem politika koje narušavaju tržišne uslove i kroz unapređenje funkcionisanja tržišta.

"Posebno smo zabrinuti povodom pitanja dodele subvencija i drugih vidova podrške vlada i državnih institucija koje narušavaju uslove na tržištu i doprinose globalnom višku kapaciteta", navodi se u dokumentu.

Evropska unija je početkom ovog meseca saopštila da bi odluka o dodeli statusa tržišne ekonomije Kini u Svetskoj trgovinskoj organizaciji bila neprihvatljiva zbog potencijalnog gubitka radnih mesta u evropskom sektoru čelika, podseća francuska agencija.

Dodela statusa tržišne ekonomije Kini bi, kako ocenjuje AFP, otežala vodećim svetskim ekonomijama bitku sa zvaničnim Pekingom u vezi sa njegovim navodno nezakonitim trgovinskim praksama.

Iako Kina nije bila uključena u izradu završne deklaracije G7 o prekomernim zalihama čelika, jedan neimenovani japanski zvaničnik je izjavio da je ta zemlja, kao vodeći svetski proizvođač čelika, vodila privatne razgovore o ovom pitanju.

"Lideri G7 moraju imati blisku komunikaciju kako bi osigurali da Kina poštuje međunarodne trgovinske propise", izjavio je japanski premijer Šinzo Abe.

Nezadovoljni proizvođači čelika su nedavno apelovali na zvaničnike Evropske unije, koja je drugi najveći proizvođač čelika u svetu, da sledi primer SAD kažnjavanjem Kine visokim carinskim stopama.

SAD su u martu uvele carinu od skoro 300 odsto na uvoz hladno valjanog kineskog čelika koji se koristi za izradu auto-delova, dok je EU uvela carinu od 20 odsto za iste proizvode, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: