Šta je sa investicijama? VB ovo nije osetila 3 god

Poslovne investicije u Britaniji su u prvom ovogodišnjem tromesečju pale prvi put za tri godine, usled neizvesnosti u pogledu ishoda referenduma o članstvu u EU

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

16:06

Šta je sa investicijama? VB ovo nije osetila 3 god
Foto: Thinkstock

Poslovne investicije su u prvom kvartalu pale za 0,4 odsto na godišnjem nivou, posle rasta od 0,3 odsto iz četvrtog kvartala prošle godine, saopštila je britanska kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

Razlog tome su, kako poručuju iz ONS-a, slabija ulaganja u kancelarijski prostor i u druge nestambene objekte, dok su ekonomisti očekivali pad investicija od 0,1 odsto u periodu januar-mart 2016. godine.

ONS je, takođe, potvrdio da je rast britanske privrede usporio u prvom tromesečju, budući da je ostvarila rast od 0,4 odsto, dok je na godišnjem nivou, rast BDP-a iznosio 2,0 odsto, što je niže u odnosu na preliminarnu procenu rasta od 2,1 odsto.

Neizvesnost u pogledu ishoda referenduma, zakazanog za 23. jun, ugrožava investicije, saopštili su centralna banke Engleske i Međunarodni monetarni fond.

Ranije ovog meseca, direktori 15 vodećih međunarodnih kompanija koje su vodeći investitori u Britaniji, među kojima su GE, Sisko, Mars i Erbas, pozvali su Britaniju da ostane u okvirima EU, pošto bi odluka o napuštanju bloka mogla ugroziti buduće investicije.

Centralna banka je ovog meseca snizila projekciju rasta britanske privrede za ovu godinu, na 2,0 sa 2,2 odsto, upozoravajući istovremeno na ekonomske rizike britanskog izlaska iz Unije, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: