Skratili radno vreme i postigli sjajne rezultate

Radili su manje, a spasili su više života. To je rezultat zdravstvenih radnika u Švedskoj koji su sproveli eksperiment smanjivši radnu satnicu sa 40 sati.

Svet

Izvor: Danas hr

Četvrtak, 26.05.2016.

13:38

Skratili radno vreme i postigli sjajne rezultate
(Foto: Thinkstock.com)

Iste rezultate postigle su i još neke kompanije pa su poslodavci oduševljeni. Ali i radnici.

Ideja švedskog grada Geteborga o smanjenju radne satnice na šest sati dnevno, odnosno rezanje one od 40 sati nedeljno, naišla je na oduševljenje i zavist mnogih radnika, ali i skepsu poslodavaca. Međutim, za naše podneblje neobična odluka kod Šveđana je rezultirala izvrsnim rezultatima.

Radnici bolnica, fabrika i domova za penzionere tako su proteklih nekoliko meseci radili "skraćenom satnicom". Kao rezultat toga u staračkom domu The Svartedalens navode podizanje standarda te pohvale koje su dobili od svih 80 korisnika.

"Puno sam okretnija i imam mnogo više energije za svoj posao, ali i za svoju porodicu", izjavila je Lise-Lotte Pettersson

I ortopedska jedinica koja se nalazi kod Univerzitetske bolnice Sahlgrenska svojim je zaposlenima odobrila rad od šest sati dnevno. Kako bi popunila satnicu zaposlila je odmah još 15 ljudi. Rezultat toga je bilo manje bolovanja, više obavljenih hirurških zahvata, a pacijenti su manje čekali na lekare i pretrage. Sve u svemu, radivši manje spasili su više života.

"Godinama su nas uveravali da je nedelja od 40 radnih sati optimalna. Sada smatram da treba reći i to da ako želite povećati produktivnost, morate biti spremni na nove izazove ", kazao je nakon eksperimenta izvršni direktor Anders Hiltander.

Isti rezultati dobijenmi su i u Tojoti koja inače ima sličnu politiku već 13 godina.

Prema istraživanjima koje je sproveo stručnjak za radnu psihologiju K. Anders Erikson, radnik može biti produktivan u prvih četiri do pet radnih sati. Nakon toga, utvrdio je, proizvodnja pati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: