Putin: Uvek smo imali Grčku u vidu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je uoči posete Atini da je Moskva od uvek imala Grčku u vidu kada je reč o isporukama energenata u Evropu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

10:40

Putin: Uvek smo imali Grčku u vidu
Foto: Gettyimages

U tekstu u grčkom listu "Katimerini”, Putin kaže da je Grčka važan partner Rusije u Evropi, a osvrće se i na energetsku saradnju dveju zemalja, rekavši da je Rusija oduvek imala Grčku u vidu kad je reč o isporukama energenata u Evropu što dokazuje i produžetak ugovora o isporuci gasa toj zemlji do 2026. godine.

"Mnogostrani dijalozi između Grčke i Rusije su važan element ovog sistema, pre svega kada je reč o energetskom sektoru. Diversifikacija energetskog tržišta će pozitivno uticati na pouzdanost isporuke energenata, kao i na samu energetsku sigurnost celokupnog starog kontinenta", navodi se u članku predsednika.

Kako je Putin rekao, da bi se vratili na put višestranog partnerstva, potrebno je odustati od logike "igre jednostranosti" i zaista uzeti u obzir stavove i medjusobne interese.

S tim u vezi, Putin se osvrnuo i na nedavni memorandum o razumevanju izmedju ruskog "Gasproma", italijanskog "Edisona" i grčke DEPA o isporuci gasa preko Crnog mora preko treće zemlje, koji govori o tome da uprkos obustavi izgradnje "Južnog toka", Rusija i dalje razmatra opcije kako da dopremi gas do Evrope.

Ruski predsednik je takodje naveo da se pored energetike uspešna saradnja izmedju Rusije i Grčke ogleda i u sferama nauke, obrazovanja i turizma, kao i da je dijalog izmedju dve zemlje pokrenut posetom Rusiji grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle godine, a potvrdjen tokom boravka predsednika Prokopisa Pavlopulosa u Rusiji u januaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: