Grci šta sad? MMF se povlači

MMF je saopštio da nije spreman da dodeli sredstva za evropski spasilački program namenjen Grčkoj i zatražio je detaljan plan o restrukturiranju grčkog duga.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

18:43

Grci šta sad? MMF se povlači
(Foto: Beta/AP)

"Grčka je u situaciji kada joj je potrebna tranša, tako da smo svakako bili voljni da se saglasimo o nekim pitanjima. Međutim, nismo se saglasili u pogledu tačke za koju su nam potrebna adekvatna uveravanja o ublažavanju tereta duga Atini pre nego što izađemo pred naš Odbor. Nadam se da ćemo to realizovati", rekao je jedan neimenovani visoki zvaničnik MMF-a posle maratonskih pregovora

Kreditori iz Evropske unije insistiraju na tome da MMF dodeli sredstva za aktuelni, treći program pomoći Grčkoj, ali je Fond svoje učešće u paketu pomoći uslovio zahtevom za snažnijim akcijama kreditora na planu snižavanja tereta duga Atini, kako bi ta zemlja bila u stanju da oporavi javne finansije i podstakne rast privrede.

"Bez olakšavanja tereta duga za više milijardi dolara, dug Atine će samo rasti, dok će njena ekonomija padati", navodi se u analizi MMF-a o održivosti grčkih finansija u narednih 40 godina.

Ministri finansija evrozone postigli su noćas saglasnost, nakon maratonskih razgovora, o deblokadi paketa pomoći Grčkoj, odobrivši isplatu nove tranše u gotovini u iznosu od 10,3 milijardi evra (12 milijardi dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: