Presedan: Otpušten osnivač i direktor firme

Nadzorni odbor austrijske firme FACC, koja se nalazi u većinskom kineskom vlasništvu, otpustila je osnivača firme, generalnog direktora Valtera Štefana.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

13:10

Presedan: Otpušten osnivač i direktor firme
Foto: Thinkstock

Nakon što je u januaru otkriveno da je na osnovu prevare sa računa firme nestalo više miliona, u februaru je otpušten šef finansija, a sada je, na iznenađenje zaposlenih, otkaz dobio osnivač i direktor Štefan.

Nadzorni odbor je svoju odluku saopštio tokom noći, na redovnoj sednici na kojoj je na dnevnom redu bio izveštaj o prevari.

Firma FACC je dala nalog eksternim ekspertima da istraže nestanak više od 50 miliona evra. Kontrolori su došli do zaključka da je Štefan imao teške propuste u obavljanju svojih dužnosti.

Inače, Štefan je ranije bio šef razvoja u proizvođaču skijaške opreme Fišer, i osnovao je svoju firmu FACC, koja se bavi proizvodnjom za avio-industriju, pre 30 godina.

FACC je od 2009. u većinskom kineskom vlasništvu. Tada je državna kineska civilna i vojna avio-industrija AVIC preuzela gotovo kompletno austrijsku kompaniju.

Od pre dve godine FACC je na berzi i danas Kinezi drže 55 odsto.

Nakon otpuštanja Štefana, kompaniju će voditi privremeno direktor Robert Mahtlinger, direktor kompanije-kćerke FACC Operations.

Kada je reč o prevari koja je koštala posla osnivača kompanije, prevaranti su jednoj službenici iz finansijskog sektora FACC uputili lažni mejl sa molbom da pokrene transfer više miliona evra.

Pošto je mejl ličio na interni, ona je to i učinila.

Zbog ovog slučaja, otpuštena je službenica koja je upala u klopku prevaranata, kao i njen nadređeni, direktorka finansija Minfen Gu.

Šteta nastala transferom novca, prema aktuelnom stanju, iznosi više od 50 miliona evra.

Novac je prosleđen na više stranih računa, definitivno je nestalo 41,9 miliona evra, a 10 miliona evra je uspelo da se zamrzne na jednom računu i radi se na povraćaju tih sredstava.

Istražni organi su ustanovili da niko iz firme nije umešan u ovu prevaru.

Prevara je izazvala velike gubitke FACC-u, koji je do tada imao uspešnu poslovnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: