Teška noć: Grčkoj olakšanje duga, MMF ostaje

Ministri finansija zemalja evrozone odobrili su Grčkoj novu tranšu kredita od 10,3 milijardi evra i najavili mogućnost olakšavanja vraćanja ogromnog duga.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

09:23

Teška noć: Grčkoj olakšanje duga, MMF ostaje
Foto: Thinkstock

Dogovor, koji se smatra velikim korakom napred, postignut je posle maratonskih 11 sati razgovora ministara 19 članica evrozone u Briselu.

"Sada imamo globalni dogovor koji otvara put ka značajnoj isplati koja je veoma potrebna Grčkoj i važnim merama za olakšanje duga", koje će biti postepeno primenjivane u fazama, izjavio je evropski komesar Pjer Moskovisi.

Dogovor, prema njegovim rečima, otvara put povratku poverenja koji je "od suštinske važnosti za trajni ekonomski oporavak u Grčkoj".

Prva isplata od 7,5 milijardi evra mogla bi da bude do sredine sledećeg meseca, a Grčka bi ostatak novca mogla da očekuje posle leta, navodi AP.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u poruci na tviteru rekao da sporazum predstavlja "snažnu poruku stabilnosti za Grčku, Evropu i globalnu ekonomiju".

Grčki parlament je u nedelju izglasao zakon o nizu mera koje zahtevaju medjunarodni kreditori, uključujući mehanizam automatske korekcije u slučaju budžetskog deficita, dodatne mere za ubrzavanje privatizacije, kao i povećanje indirektnih poreza.

Sledeći korak za kreditore biće rešenje za olakšavanje duga Grčke, koji uglavnom čine raniji zajmovi od država evrozone.

Predviđa se da će dug Grčke ove godine dostići više od 333 milijardi evra, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Predsednik evrogrupe i ministar finansija Holandije Jerun Dajselblum obavestio je jutros novinare da je na sastanku dogovoreno i fazno olakšavanje duga za Grčku, što je bio i ključni zahtev MMF-a da bi ta institucija ostala u finansiranju spasilačkog paketa za Atinu.

"Evrogrupa se dogovorila o paketu mera vezanih za olakšavanje duga koji će se sprovoditi fazno", rekao je Dajselblum novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: