Korporativna Amerika ima 1.700 mlrd $ keša

Na žalost američkih investitora, 72 odsto od ukupne gotovine koju drže nefinansijske američke kompanije ili 1.200 milijardi dolara nalazi se van SAD.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

16:04

Korporativna Amerika ima 1.700 mlrd $ keša
(Foto: Thinkstock.com)

Američke nefinansijske kompanije u 2015. godini raspolagale su sa 1.700 milijardi dolara gotovine, pri čemu je 30 odsto tog iznosa ili 504 milijarde držalo petak tehnoloških divova – Epl, Majkrosoft, Alfabet, (Gugl), Cisk i Orakl.

Analiza rejting agencije Mudis pokazuje da je više gotovine koncentrisano na tek nekoliko kompanija u odnosu na prethodne godine, budući da je u 2014. tih pet kompanija držalo 27 odsto ukupne gotovine, a u 2013. godini 25 odsto.

Iznos gotovine koji imaju američke kompanije porastao je u 2015. godini za 1,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Povećanje gotovinske pozicije korporativne Amerike investitorima je sve važnije budući da rast zarada usporava, a tržišta akcija stagniraju. Investitori na visoke gotovinske pozicije gledaju kao na potencijalni izvor većih dividendi, koje bi mogle da im obezbedi i dalje 'debele' prinose, čak i u uslovima stagnacije cena akcija. Prošle godine dividende korporativne Amerike porasle su 4 odsto, na rekordnih 404 milijarde dolara. Istovremeno, kompanije su smanjile svoja kapitalna ulaganja za 3 odsto, na 885 milijardi dolara.

No, na žalost američkih investitora, 72 odsto od ukupne gotovine koju drže nefinansijske američke kompanije ili 1.200 milijardi dolara nalazi se van SAD, budući da kompanije izbegavaju da plaćaju visoke američke poreze. Taj iznos se povećava, s obzirom da su u 2014. van SAD kompanije držale 1.100 milijardu dolara, a u 2013. godini 947 milijardi. Najveće iznose van SAD drži upravo pet kompanija koje imaju i najveće gotovinske pozicije. Epl, Majkrosoft, Alfabet, Cisko i Orakl ukupno 'napolju' imaju 441 milijardu dolara ili 87 odsto od ukupne gotovine kojom raspolažu.

U Mudisu procenjuju da će taj iznos u inostranstvu i dalje da raste.

"Očekujemo da će iznos gotovine na inostranim računima američkih kompanija i dalje rasti sve dok se ne promene poreski zakoni koji bi ohrabrili kompanije da vrate novac. Malo je napretka u reformi korporativnih poreza koje bi podstakle američke kompanije da trajno vrate sredstva koja drže u inozemstvu", procenjuju u toj agenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: