Britanija već usporava, zaduživanje raste

Britanska vlada se u aprilu zadužila više od očekivanog, jer su prihodi od korporativnog poreza pali.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2016.

13:07

Britanija već usporava, zaduživanje raste
Foto: Thinkstock

To bi se, kako ocenjuje agencija Rojters, moglo odraziti na usporavanje ekonomije, dok je budžetski deficit za proteklu finansijsku godinu revidiran naviše.

Prema podacima britanske kancelarije za statistiku (ONS), neto zaduživanje britanskog javnog sektora iznosilo je 7,2 milijarde funti u aprilu, što je za 4,4 odsto manje u odnosu na isti period lani, ali iznad očekivanja ekonomista koji su prognozirali zaduživanje od 6,6 milijardi funti, prenosi agencija Rojters.

ONS je, takođe, revidirao naviše svoju procenu iznosa pozajmljenih sredstava u finansijskoj godini zaključno sa martom 2016. godine, na 76 milijardi funti, što je skoro za dve milijarde funti više u odnosu na prvobitnu procenu.

Udeo budžetskog deficita u BDP-u je u finansijskoj 2015/2016. godini iznosio 4,0 odsto, što je znatno niže u odnosu na 10,3 odsto odmah nakon finansijske krize, ali i dalje među najvećim deficitima u bogatim zemljama sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: