Blokada u Francuskoj, preti li vanredno stanje?

Naftni sektor u Francuskoj postao je epicentar protesta protiv reforme propisa o radu, dok Vlada masovne štrajkove naziva "ucenom".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

08:54

Blokada u Francuskoj, preti li vanredno stanje?
Foto: Thinkstock

Štrajkovi su izbili u šest od osam naftnih rafinerija, što je otežalo normalno funkcionisanje proizvodnih pogona i snabdevanje gorivom, uprkos obećanjima vlasti da će otkloniti blokadu objekata pogođenih štrajkom.

Francuski premijer Manuel Vals optužio je Konfederaciju sindikata (CGT) za ucenjivanje Vlade i pozvao građane da ne podležu panici zbog straha od siromaštva. Kako se navodi, vlasti nastoje da otkloni opšti strah od siromaštva.

Ministar ekonomije Emanuel Makron zatražio je od štrajkača da ne ometaju napredak "Francuza koji žele da rade i koji veruju u svoju budućnost".

Blokada koja je do sada bila uglavnom na severozapadu zemlje, proširila se i na fabrička postrojenja na jugoistoku, a štrajkači iz redova CGT-a blokirali su naftni terminal Eso (Esso) u Fo-sir-Meru u blizini Marseja.

"Ako Vlada ne odustane od predloga zakona, štrajkovi će biti ne samo nastavljeni, već i radikalizovani", rekao je predsednik CGT-a Filip Martine.

Ministar finansija Mišel Sapen ocenio je nezakonitim nastavak blokade i potvrdio da je Vlada spremna da upotrebi sva raspoloživa sredstva kako bi je okončala.

Unija poslodavaca Medef (Mouvement des Entreprises de France) pozvala je vlasti da uvedu vanredno stanje i da garantuju zaposlenima i poslodavcima pravo na neometani rad.

Vlada ne odustaje od reforme propisa o radu, uprkos masovnim protestima koji traju od marta, a Vals je najavio da će "ići do kraja" iako je predlog zakona jedva izglasan u Skupštini.

Cilj zakona je stabilizacija tržišta rada u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti dostigla 10 odsto radno sposobnog stanovništva, a protivnici tvrde da će prava radnika biti ugrožena.

Pored naftnog sektora, štrajkuju i železničari, a neki sindikati pozvali su na potpunu obustavu železničkog saobraćaja sve do 10. jula, kada će se igrati finalni meč Evropskog prvenstva u fudbalu.

Protesti protiv reformi protekle nedelje su na ulicama okupili između 128.000 i 400.000 ljudi. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: