"TPP je prava stvar, biće nam bolje"

Barak Obama uveren je da će trgovinski sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) biti ratifikovan u SAD uprkos snažnom političkom protivljenju u Vašingtonu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

14:50

Foto: Tanjug

"Razlog zbog kog sam i dalje uveren je što je to prava stvar. Još uvek nisam video nijedan kredibilan argument koji ide u prilog tome da će nam po ratifikovanju TPP-a biti lošije. Upravo naprotiv, biće nam bolje", izjavio je američki predsednik na konferenciji za novinare sa predsednikom Vijetnama Tran Daj Kvangom, prenosi agencija Frans pres.

Proces ratifikovanja ambicioznog trgovinskog sporazuma će, prema ocenama francuske agencije, biti težak zbog republikanske većine u Kongresu, a pored toga su se i pojedini članovi Demokratske strane suprotstavili sporazumu, koji treba da donese niže carine i ukine ograničenja za američku robu na tržištu koje čini 40 odsto svetske ekonomije.

Vijetnam je prihvatio TPP, a vijetnamski predsednik Tran Daj Kvanl ga je okarakterisao kao pakt koji će promeniti pravila igre i preoblikovati globalnu trgovinu.

TPP je potpisalo 12 država: Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam, i sada se čeka njegovo ratifikovanje u svakoj državi potpisnici, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: