Zaštitili se od gubitka - naftu plaćaju 90 USD

Irski loukoster Rajaner predviđa rast godišnjeg profita na temelju većeg prometa i nižih cena goriva, ali sporiji nego u protekloj finansijskoj godini.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

13:05

Zaštitili se od gubitka - naftu plaćaju 90 USD
Foto: Tanjug, AP

Kompanija je saopštila da predviđa rast neto dobiti od oko 13 odsto u godini do kraja maja 2017. godine, pošto procenjuje da će putnički promet rasti po stopi od devet procenata, prenosi agencija AFP.

U fiskalnoj 2015/16. godini, Rajaner je ostvario rast profita nakon oporezivanja od 43 odsto na 1,24 milijarde evra (1,39 milijardi dolara), prema kompanijskom izveštaju o poslovanju.

Generalni direktor Rajanera, Majkl O`Liri, izjavio je u međuvremenu da je kompanija zabeležila snažan rast prometa i dobiti u 2015/16. godini, iako je firma morala da plaća u proseku 90 dolara za barel nafte - daleko iznad tržišne vrednosti - kao rezultat politike zaštite od gubitaka usvojene 2014.

Poslednji kvartal finansijske godine irskog avio-prevoznika bio je pogođen terorističkim napadom u Briselu i štrajkovima kontrolora vazdušnog saobraćaja u celoj Evropi, koji su rezultirali otkazivanjem više od 500 letova.

Dodaje se da će ovi udarci uticati i na rezultate poslovanja u prvom tromesečju tekuće fiskalne godine.

Iz Rajanera su ponovili svoju podršku opciji da Britanija ostane deo Evropske unije, napominjući da će glas za izlazak iz EU na referendumu 23. juna "naneti štetu ekonomskom rastu i poverenju potrošača u Velikoj Britaniji u naredne dve do tri godine", prenosi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: