Neće čak ni njihove akcije - udar na duvandžije

Najveća francuska osiguravajuća grupa Aksa povlači se iz duvanske industrije prodajom oko 1,8 milijardi evra aktive u tom sektoru, kao deo borbe protiv pušenja.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

11:54

Neće čak ni njihove akcije - udar na duvandžije
Foto: Thinkstock

Aksa je navela da se uloga zdravstvenih osiguravatelja menja, pošto će briga o zdravlju u budućnosti biti fokusirana na prevenciju, a ne samo na lečenje, budući da se svet bori sa šest miliona smrti od duvana godišnje, prenosi agencija Frans pres.

Pozivajući ostale osiguravatelje da zauzmu sličan stav, iz kompanije su poručili da će odmah prodati svoje vlasničke udele u duvanskim firmama, koje trenutno vrede oko 200 miliona evra.

Takođe će obustaviti sve nove investicije u korporativne obveznice duvanske industrije i smanjiti postojeći obim hartija koje poseduju u tom sektoru u vrednosti oko 1,6 milijardi evra.

Aksa, čiji su prihodi iz sektora zdravstvenog osiguranja dostigli skoro 12 milijardi evra prošle godine, prva je osiguravajuća kuća u svetu koja je preduzela ovakav korak, rekao je portparol kompanije za AFP.

Iz kompanije su upozorili da se bez hitne akcije na suzbijanju rasta smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem očekuje da će od posledica pušenja duvana umreti milijardu ljudi u svetu u 21. veku.

"Cena toga se procenjuje na 2,1 milijardu evra godišnje, što odgovara kombinovanim rashodima rata i terorizma", navodi se u saopštenju kompanije, koja je pre jedne godine takođe objavila da se povlači iz sektora eksploatacije uglja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: