Bankar: Spremite se, banke će umreti

Savremeni bankarski sistem će vremenom izumreti, a klijenti će otvarati račune u direktno u Centralnoj banci, smatra direktor Sberbanka German Gref.

Svet

Izvor: B92, Sputnik

Nedelja, 22.05.2016.

09:11

Bankar: Spremite se, banke će umreti
(Foto: Thinkstock.com)

"Sve funkcije su apsolutno postepeno zamenjive algoritmima… Oni mogu da dovedu do toga da se bankarski sistem dovede na jedan nivo, odnosno na Centralnu banku – to je sve. Svi otvaramo račune u Centralnoj bnanci, a ostalo je stvar tehnike. Ja sebe pripremam za takvu budućnost“, izjavio je Gref nastupajući u Skolkovu.

"Ne verujem da će na sahranu bankarskog sistema doći mnogo ljudi… Ne znam ljude koji mnogo vole banke“, dodao je Gref i priznao da ih ni sam ne voli.

Direktor Sberbanke predskazao je i kraj bankarskih kartica – to je anahronizam koji će, prema njegovim rečima, ubiti nove tehnologije.

On je rekao da Sberbanka sada koristi tehnologiju skeniranja dlana, kao i da radi na tehnologijama raspoznavanja glasa i lica.

"Kada budemo mogli da vas identifikujemo drugačije, karta neće biti potrebna“, rekao je Graf.

Prema njegovom mišljenju, prošla godina bila je prelomna: vek IT-a smenio je vek u kojem će glavno biti umeće da se skupljaju i analiziraju informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: