Gugl pravi čipove, treba li Intel da paniči?

Iz Gugla je stigla potvrda da je kompanija sama počela da proizvodi čipove koje koriste za sisteme veštačke inteligencije.

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.05.2016.

14:24

Gugl pravi čipove, treba li Intel da paniči?
(Foto: Getty images)

To bi moglo da ima ozbiljne posledice na celu industriju čipova. Za razvoj veštačke inteligencije, na kojoj Gugl nastavlja da gradi svoju dominaciju, treba im nova generacija čipova koji će, za manje vremena, preneti više podataka, uz manju potrošnju energije.

Zato je Gugl sam razvio čip koji će odgovarati specifičnim potrebama sistema veštačke inteligencije. Čip se zove Tensor Processing Unit, odnosno TPU i već se duže od godinu dana koristi za rad open source softverske biblioteke enser Flowza sisteme veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Gugl novorazvijene čipove zasad koristi za rad neuronskih mreža. Neuronske mreže, odnosno mreže hardvera i softvera služe kao mozak za analizu i učenje ogromnih količina podataka, na čemu se temelji razvoj veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: