Poljska centralna banka imenovala novog guvernera

Poljski predsednik Andžej Duda izabrao je profesora ekonomije i bivšeg člana saveta za politiku kamata Adama Glapinskog za novog guvernera centralne banke.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

18:55

Poljska centralna banka imenovala novog guvernera
Foto: Thinkstock

Kako izveštava agencija Rojters, to je i bila očekivana odluka, koja će podržati stavove vladajućih konzervativaca u pogledu monetarne politike saveta poljske centralne banke.

Glapinski (66) je napustio panel za kamatnu politiku u februaru kako bi postao član odbora centralne banke Poljske bez prava glasa. On je blizak saveznik Jaroslava Kačinskog, šefa vladajuće Stranke zakona i pravde (PiS), dodaje britanska agencija.

Ekonomisti očekuju da će se Glapinski zalagati za konzervativan pristup monetarnoj politici, s ciljem da izbalansira potrebu za suzbijanjem deflacije uz očuvanje stabilnosti finansijskog sektora.

On je u nedavnim komentarima nagovestio da želi da zadrži kamatne stope na njihovim trenutno rekordno niskim nivoima narednih meseci, u skladu s politikom odlazećeg guvernera Mareka Belke.

"Promena aktuelnog nivoa kamatnih stopa bi izazvala nesigurnost na tržištima", rekao je Glapinski u januaru.

Mandat Mareka Belke na funkciji guvernera poljske centralne banke ističe 11. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: