Drugo rezanje fabričkih cena bez većih rezultata

Fabrička aktivnost u evrozoni je u aprilu bila nešto bolja nego što se prvobitno mislilo, pokazuju objavljeni podaci jednog istraživanja.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

18:40

Drugo rezanje fabričkih cena bez većih rezultata
Foto: Thinkstock

Međutim, aktivnost je ostala slaba uprkos drugom najvećem rezanju fabričkih cena od početka 2010. godine.

Prerađivačka aktivnost je prošlog meseca ostala snažna u Italiji i Španiji, u Nemačkoj je zabeležen oporavak, dok je u Francuskoj evidentirana najveća stopa pada za poslednjih godinu dana, prenosi Rojters.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za industrijski sektor evrozone, koji izračunava londonska kompanija Markit, porastao je na 51,7 poena sa martovskih 51,6 poena, što je blago više u odnosu na preliminarnu procenu od 51,5 poena.

Podaci iznad 50 poena ukazuju na rast sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njen pad.

U periodu januar-mart tekuće godine, ekonomija evrozone je porasla za 0,6 odsto na kvartalnom nivou, pokazali su prošlonedeljni podaci.

Iako je to bilo više od očekivanog, inflacija je ponovo pala ispod nule u aprilu, pošto su se cene energenata sunovratile, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: