Svet ima šansu, odustaju nakon 2.000 god.

Kina planira da oslabi 2.000 godina dug državni monopol nad proizvodnjom soli, ukidajući kontrolu nad cenama i distribucijom jestive soli.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 06.05.2016.

16:18

Svet ima šansu, odustaju nakon 2.000 god.
Foto: Thinkstock

Iako će vlada u Pekingu nastaviti da izdaje dozvole proizvođačima soli, kompanijama će biti omogućeno da određuju cene, da odlučuju o sopstvenom nivou proizvodnje i da izaberu distributivne kanale, saopštila je kineska vlada, javlja agencija Rojters.

U aktuelnoj situaciji, proizvođači soli su obavezni da proizvedenu so prodaju državnim distributivnim kompanijama koje kontrolišu njihovu proizvodnju i distributivne kanale.

Kineska vlada će, u okviru nove šeme, ohrabriti kompanije na konsolidaciju i dozvoliće privatne "injekcije" kapitala u postojeće kompanije za proizvodnju soli, ali nijedna nova dozvola neće biti izdata proizvodačima jestive soli i trgovcima na eliko.

Vlada će, kako se dodaje u saopštenju, nastaviti da interveniše na tržištu kako bi sprečila ogromne fluktuacije u cenama soli.

Kineska vlada je preko 2.000 godina držala monopol nad proizvodnjom soli, prema izveštaju kineske novinske agencija Sinhua, budući da su prihodi od soli bili ključni izvor finansijskih sredstava u davna vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: