Daju im pare za plate i penzije, uslov samo jedan

Predsednik Rumunije Klaus Johanis potpisao je odluku, koju je prošlog meseca odobrio parlament, o petogodišnjem kredu od 150 miliona evra susednoj Moldaviji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

15:10

Daju im pare za plate i penzije, uslov samo jedan
Foto: Thinkstock

Moldaviji je odobren kredit za potrebe finansiranja plata u državnom sektoru i penzija.

Zauzvrat, Moldavija je obećala da će sprovesti reforme u bankarskom i pravosudnom sektoru i imenovati novog guvernera centralne banke, prenosi agencija AP.

Vlasti u Kišinjevu su imenovale novog guvrenera u martu ove godine, podseća američka agencija.

Moldaviju su pogodili višemesečni protesti, nakon što je nestalo više od 1,0 milijarde dolara iz tri moldavske banakaeuoči parlamentarnih izbora u novembru 2014. Za godinu dana zemlja je promenila šest predsednika vlade.

Rumunski predsednik Joanis je u novembru prošle godine zaustavio odobrenje kredita Moldaviji zbog nemira u toj zemlji i sumnji u pogledu sprovođenja reformi.

Zvanični Bukurešt je u januaru ove godine uputio svom susedu hitnu pomoć u hrani.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, u kojoj prosečna mesečna plata iznosi 220 evra.

Premijer te zemlje Pavel Filip kaže da će nastaviti reforme i približavanje Evropskoj uniji. Takođe je obećao sprovođenje istrage u vezi sa nestalim novcem, kao i krivično gonjenje odgovornih za taj slučaj, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: