Turskoj liri preti najveći pad

Turska lira je na putu da zabeleži najveći nedeljni pad prema dolaru u poslednjih godinu dana.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 06.05.2016.

13:01

Turskoj liri preti najveći pad
Foto: Thinkstock

Mogućnost održavanja novih izbora u zemlji izazvala je strah u pogledu kreditnog rejtinga Turske, što se odražava I na nacionalnu valutu.

Lira je danas "skliznula" za 0,2 odsto, i na putu je da ovu nedelju završi u minusu od oko 4,3 odsto prema dolaru, navodi agencija Rojters.

Indeksi na Istanbulskoj berzi su pali za 0,9 odsto, i na putu su da zabeleže najveći nedeljni pad od juna 2013. godine, uz gubitak vrednosti od oko osam odsto. Istovremeno, prinosi na 10-godišnje državne turske obveznice ostaju na jednomesečnom maksimumu.

Povećana neizvesnost u pogledu Turske, uzrokovana ostavkom premijera Ahmeta Davutoglua, dolazi u uslovima slabljenja berzanskih indeksa na tržištima u razvoju, uz šesti uzastopni dan pad zijsko-pacifičkog indeksa MSCI.

Turska je, kako ocenjuje Rojters, prošla kroz turbulentnu nedelju, s obzirom na to da je premijer podneo ostavku, nakon čega su skočila očekivanja da će američka bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) kasnije danas sniziti rejting Turske za jedan stepen na "neinvesticioni nivo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: