Grčka stala na 3 dana, sezona na pragu

Javne službe u Grčkoj obustavile su danas rad, pošto su zaposleni započeli trodnevni generalni štrajk zbog novih mera štednje koje najavljuje vlada.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 06.05.2016.

08:12

Grčka stala na 3 dana, sezona na pragu
Foto: Thinkstock

Sindikati su proglasili 48-časovni štrajk koji počinje danas, kao dodatak štrajku koji je prethodno najavljen za nedelju. Obustavljene su javne i mnoge privatne službe, uključujući javni prevoz, odnošenje smeća, rad opštinskih kancelarija i medijskih emitera.

Brodski prevoz do grčkih ostrva neće raditi do utorka ujutru. Lekari, zubari i novinari pridružili su se štrajku, dok se advokati mesecima uzdržvaju od pojavljivanja na sudovima.

Štrajk će biti održan istovremeno sa glasanjem u nedelju uveče o reformi penzionog sistema koju predlaže vlada, kao uslov za nastavak pomoći medjunarodnih kreditora.

Grčki parlament u nedelju treba da raspravlja o predlozima zakona o penzijama i porezu na prihod, a sindikati i javnost se protive tim promenama, smatrajući ih nepravednim.

Reforma penzija uz smanjenje broja fondova i visine penzija jedan je od glavnih uslova za nastavak kreditorske pomoći Grčkoj.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će po dogovoru s kreditorima iz avgusta 2015. godine o njihovoj pomoći Grčkoj sa 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: