SAD u problemu: Novi pad, a troškovi sve veći

Produktivnost u SAD je ponovo opala u prvom tromesečju ove godine, dok je povećanje troškova rada bilo najveće u prethodnih godinu dana.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.05.2016.

18:27

SAD u problemu: Novi pad, a troškovi sve veći
Foto: Thinkstock

Ministarstvo rada saopštilo je da je od januara do marta produktivnost opala za jedan odsto na godišnjem nivou, posle pada od 1,7 odsto u prethodnom tromesečju.

Troškovi rada povećani su za 4,1 odsto, što održava rast plata. To je najveće povećanje od četvrtog tromesečja 2014, kada su troškovi rada povećani za 5,7 odsto. U prethodnom tromesečju, od oktobra do decembra 2015, rast troškova rada iznosio je 2,7 odsto.

Produktivnost, odnoso količina proizvodnje po satu rada, bila je slaba u SAD već nekoliko godina, a ekonomisti su zabrinuti za moguće posledice po životni standard Amerikanaca ako se ne poboljša.

Produktivnost je tokom cele 2015. godine porasla samo 0,7 odsto.

Pad produktivnosti u prva tri meseca ove godine nije bila iznenađujuća, imajući u vidu da je u istom periodu rast ukupne proizvodnje, merene bruto domaćim proizvodom, bio znatno sporiji. Rast BDP-a je bio 0,5 odsto, najmanji u prethodne dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: