Grci na nogama: Svi na ulice, to im neće proći

Grčki sindikati u javnom i privatnom sektoru su pozvali na generalni štrajk od 48 sati u petak i subotu u znak protesta spornih predloga zakona.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.05.2016.

17:58

Grci na nogama: Svi na ulice, to im neće proći
Foto: Thinkstock

Sindikati nisu zadovoljni sa dva sporna predloga zakona o reformi penzionog sistema i o porezima na prihod građana.

Sindikat pomoraca PNO pozvao je na četvorodnevni štrajk brodova koji povezuju kopno i grčka ostrva, od petka do utorka.

"Svi na ulice! Nove mere protiv radnika i naroda koji zahtevaju vlada i kreditori (Evropska unija i Međunarodni monetarni fond) neće proći", navodi se u saopštenju sindikalnog saveza zaposlenih u javnom sektoru Adedi.

"Naš odgovor je izlazak na ulice sve dok vlada ignoriše društvo i njegove potrebe i sve dok želi da sprovede mere koje dovode do osiromašenja naroda", naveo je sindikat privatnog sektora GSEE.

Skupština Grčke krajem ove nedelje raspravlja o predlozima zakona o penzijama i porezu na prihod, a sindikati i javnost se protive tim promenama, smatrajući ih nepravednim.

Reforma penzija uz smanjenje broja fondova i visine penzija je jedan od glavnih uslova za nastavak kreditorske pomoći Grčkoj.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, po dogovoru s kreditorima iz avgusta 2015. o njihovoj pomoći Grčkoj sa 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: