Požari u Kanadi "potpalili" cene

Cene nafte su porasle, pri cemu je "brent" probio nivo od 45 dolara za barel, pošto požari koji besne u Kanadi prete da ugroze proizvodnju u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

09:57

Požari u Kanadi
Foto: Tanjug

Oporavku cena doprinos je dao i pad američke produkcije "crnog zlata".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu skočila je za 96 centi (2,19 odsto) na 44,74 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent" za julske isporuke ojačala je za 80 centi (1,79 odsto) na 45,42 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

Kanadske vlasti kažu da se požari nekontrolisano šire u regionu naftnog peska Alberta, koji proizvodi i transportuje ovu sirovinu na južno američko tržište, pa naftne kompanije smanjuju aktivnosti kako bi olakšale evakuaciju onih zaposlenih čiji rad nije preko potreban.

Vesti o požarima u Kanadi dolaze uporedo sa zvaničnim podacima iz SAD-a koji pokazuju da je američka proizvodnja nafte potonula prošle nedelje za više od 100.000 barela na 8,83 miliona barela dnevno, što je najniži nivo od septembra 2014. godine.

Mada su komercijalne zalihe nafte u SAD porasle u istoj nedelji, investitori su sve nade položili u to da će pad proizvodnje pomoći ublažavanju globalne prezasićenosti ponude.

"Mislim da su požari u Kanadi glavni razlog za današnji rast cena nafte, bitniji nego pad proizvodnje u SAD", rekao je za AFP analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, dodajući da kanadske naftne kompanije kažu da bi požari mogli da ugroze proizvodne kapacitete za više od milion barela dnevno.

Kompanija BMI Riserč je saopštila da očekuje da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD nastaviti da pada na dugi rok, što bi trebalo da pomogne ublažavanju situacije sa prezasićenošću tržišta.

"Smatramo da će snažan pad američke proizvodnje iz škriljca podstaći početak uravnoteženja tržišta, pri čemu će se cene oporavljati postepeno u idućih nekoliko kvartala", navodi se u tržišnom komentaru te kompanije.

Obimna proizvodnja u SAD i Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) ključni su uzroci prezasićenosti ponude koja je dovela do sunovrata cena za 60 odsto, sa nivoa od preko 100 dolara za barel srednom 2014. godine.

Bernad Ou, medjutim, kaže da je tržište i dalje preplavljeno naftom i da je "glupo misliti da će problem prezasićenosti nestati u skorije vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: