Evrozona usporava ali ipak ispred SAD

Privreda evrozone je početkom proleća nešto popustila pošto je u prvom tromesečju imala snažniji rast od SAD, pokazuju podaci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

09:12

Evrozona usporava ali ipak ispred SAD
Foto: Thinkstock

Statistička agencija Evropske unije, Eurostat, saopštila je da je maloprodaja u 19 članica evrozone u martu pala za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, čime je završen period od četiti meseca uzastopnog povećanja.

Ovaj pad je veći od očekivanog, pošto su analitičari predviđali smanjenje od 0,1 odsto, a mogao bi i da ugrozi prognozirani rast od 0,6 odsto u prvom tromesečju.

Kompanija Markit za finansijske analize saopštila je da je njen pokazatelj ekonomskih aktivnosti, indeks nabavki u privredi, u aprilu pao na 53 poena s martovskih 53,1, što je i dalje pozitivno, pošto sve iznad 50 poena ukazuje na rast.

Markit navodi da "usporenje" evrozone ukazuje da bi rast u celoj godini mogao biti "postojanih premda nespektakularanih" 1,5 odsto. Zvanični podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da bi rast mogao biti 2,5 odsto. S druge strane, SAD bi prema rezultatima iz prvog tromesečja imale rast od 0,5 odsto na nivou cele godine.

Glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson rekao je da podaci pokazuju da se povećava domaća potražnja u evrozoni i da, zajedno sa slabim evrom, nadoknađuje slabiju potražnju izvan evropske monetarne unije.

On je rekao da agresivne mere podsticaja Evropske centralne banke, koja je smanjila kamatne stope i koja otkupljuje obveznice sveže štampanim novcem, pomažu postojani oporavak.

Markit navodi da je kao i uvek u evrozoni, situacija neujednačena. Dok je poslovni optimizam na tromesečnom maksimumu u Nemačkoj i Italiji, i na četvoromesečnom u Španiji, u Francuskoj je umereniji, što pokazuje da "nije sve tako dobro u drugoj najvećoj privredi evrozone".

Deo ekonomista očekuje da evrozona u aktuelnom tromesečju neće ponoviti uspeh iz prva tri meseca, imajući u vidu izazove kao što su glasanje u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU, slabosti u Kini ili nove bojazni o budućnosti Grčke u evrozoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: