Padaju cene u Dubaiju, šta kaže Alabar na to?

Bum s nekretninama u Dubaiju se smiruje posle nekoliko godina snažnog rasta tog sektora ključnog za privredu tog grada-države.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 04.05.2016.

11:40

Padaju cene u Dubaiju, šta kaže Alabar na to?
Foto: Tanjug

Smirenje cena je posledica porasta kursa dolara i pojeftinjenja nafte.

Dubai, deo federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, privukao je investitore iz celog sveta 2002. godine kada je dopustio strancima da budu vlasnici nekretnina. Cene su dostigle rekord 2008. godine, zbog špekulacija, a naglo su opale s krizom likvidnosti koja je pratila finansijski krah 2009. godine, kada je taj sektor izgubio polovinu vrednosti. Tržište se oporavljalo od 2012. do 2014. godine, ali je rast od tada spor. Cene nekretnina su u proseku 2015. godine opale za 12 odsto, kaže Greg Plamb, iz konsultante grupe JLL za Bliski Istok i Severnu Afriku. "Cene opadaju već više od godinu dana. Verujemo da će se to nastaviti", rekao je on i dodao da se najveći deo pada već dogodio.

Dana Salbak, iz agencije Najt Frenk, procenjuje da je kriza u prvom kvartalu ove godine manja nego pre.

Pad cena je pre svega posledica smanjenja inostrane tražnje koja je stimulisala tržište u Dubaiju.

Pad vrednosti većine valuta, pre svega evra i rublje prema dolaru, s kojim je povezan dirham, valuta UAE, povećao je cene, rekao je Plamb. "Nekretnine u Dubaiju postale su skupe u stranoj valuti", napomenula je agencija Najt Frenk u izveštaju za 2015. godinu.

Nekretnine u Dubaiju su pogođene i opštim usporavanjem privrede u regionu, zbog opadanja cene nafte, kaže Plamb.

Iako Dubai malo zavisi od nafte, pad njene cene je "uticao na moral, volju i apetit" investitora, rekla je Dana Salbak.

Muhamed Alabar, predsednik firme "Emar propertis", lokalnog giganta nekretnina koji je izgradio "Burž Kalifu" i učestvuje u izgradnji "Beograda na vodi", najvišu zgradu na svetu (828 metara), izrazio je poverenje u zdravlje tog sektora.

"Ciklusi dolaze i odlaze, ali izdržaćemo", rekao je Alabar za AFP, smatrajući da pad cena ne treba dramatizovati. "Svako želi povećanje cena, ali mislim da (roba) mora biti i pristupačna, kao i naš grad" - Dubai, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: