Kad je plata 25 USD, paradajz košta 16 centi

Kubanske vlasti uvode ograničenja na cene voća i povrća, u nastojanju da ublaže kritike javnosti zbog rastućih cena hrane.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

08:55

Kad je plata 25 USD, paradajz košta 16 centi
Foto: Thinkstock

Vlada u Havani je saopštila da će poljoprivredni proizvodi koji se prodaju na tržištima koja su pod kontrolom države imati ograničenu cenu, pristupačnu prosečnom pojedincu koji zarađuje državnu platu od oko 25 dolara mesečno, prenosi agencija AP.

"Cene paradajza, banana, slatkog krompira i 20 drugih proizvoda će biti ograničene kako bismo se izborili sa inflacijom", navodi se u saopštenju kubanske vlade, i dodaje da je skok cena hrane posledica niske domaće poljoprivredne proizvodnje.

Paradajz će, primera radi, koštati osam centi za pola kilograma u sezoni, dok će ista količina stajati 17 centi van sezone, što je, kako navodi američka agencija, nekoliko puta manje u odnosu na aktuelnu cenu na većini svetskih tržišta.

Kako prenosi agencija Frans pres, Kuba mora da uvozi 80 odsto hrane, jer je domaći poljoprivredni sektor previše mali kako bi zadovoljio tražnju.

Broj stranih turista na Kubi je prošle godine značajno porastao zbog njenog otvaranja prema SAD, zbog čega je tri i po miliona stranih posetilaca posetilo kubansko ostrvo u 2015. godini, koje inače ima populaciju od 11 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: