Novi pad Kine - duže od godine nema plusa

Fabrička aktivnost u Kini dodatno je oslabila u aprilu, pošto su prigušena tražnja i poustajanje tržišta pogodili njen izvozni sektor, pokazuju podaci.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

13:46

Novi pad Kine - duže od godine nema plusa
Foto: Thinkstock

Indeks menadžera nabavke (PMI) za industrijski sektor Kine, koji izračunava kineska analitička kuća Cajsin, pao je u aprilu na 49,4 poena, što je za 0,3 poena niže u odnosu na nivo iz marta i predstavlja 14. uzastopni mesec pada tog indeksa, prenosi agencija AFP.

Podaci iznad 50 poena ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njen pad.

Prema ocenama glavnog ekonomiste Cajsin grupe He Fana, drugoj najvećoj ekonomiji na svetu nedostaju solidni temelji za oporavak, a takođe je, kako je rekao, neophodno da vlada u Pekingu pažljivije prati rizike koji mogu da izazovu produbljivanje ekonomske krize.

Zvanični Peking nastoji da reorganizuje sopstvenu ekonomiju i da ohrabri domaću potrošnju, udaljavajući se od infrastrukturnih investicija i izvoza kao glavnih pokretača privrednog rasta.

Kineska ekonomija, kao motor rasta globalne privrede, prošle godine je porasla za 6,9 odsto, što je najsporiji tempo rasta za poslednjih četvrt veka, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: